جوش یک اختلال پوستی است که باعث ایجاد لکه‌های مختلفی نظیر جوش‌های سرسیاه، جوش‌های سرسفید، کورکها، برآمدگی و تورفتگی‌ می‌شود. مسدود شدن غدد مویی توسط چربی‌های اضافه، پوست مرده و یا باکتریها باعث به وجود آمدن جوش صورت می‌شود. تجمع این مواد زائد بر روی غدد مویی باعث ایجاد برآمدگی در سطح پوست می‌شود. گاهی ایجاد جوش‌های متعدد در صورت یا بدن می‌تواند علاماتی از خود بر جای گذارد که حتی پس از مدت‌ها نیز بدن توان درمان و ترمیم آنها را نداشته باشد و بایست از روش‌های مناسب پزشکی برای درمان استفاده کرد.

جوش به چی گفته می شود؟

پوست انسان دارای منافذ بسیار کوچکی است که از طریق آن، مواد و آلودگی‌های خود را به‌بیرون منتقل می‌کند. این منافذ باز، در حالت کلی هیچ مشکل خاصی ایجاد نمی‌کنند، اما در صورت تجمع چربی، آلودگی و حتی سلول‌های مرده پوست درون آن‌ها، جوش‌ها ایجاد می‌شوند.در واقع جوش همان منفذ باز پوستی است که به دلایل مختلفی بسته شده باشد. در برخی مواقع، این تجمع آلودگی سطحی بوده و تنها به شکل یک نقطه کوچک سیاه دیده می‌شود. در مواقع دیگر، این منافذ بسته، ملتهب شده و قرمز رنگ خواهد بود. در حالت‌های خاص، جوش‌های قرمز و ملتهب، عفونی شده و جوش‌های سرسفید را ایجاد می‌کنند.


علت جوش زدن:

پوست انسان منافذی دارد که به غدد چربی زیر پوست از طریق فولیکول‌های مو متصل می‌شوند. این غدد مایع روغنی به نام سبوم تولید می‌کنند. با مسدود شدن این منافذ به دلایل مختلفی مانند تجمع باکتری‌های صورت یا سلول‌های مرده پوست، جوش‌ها شکل می‌گیرند.اما عواملی هستند که تأثیر قابل توجهی در ایجاد جوش مؤثرند:

  • داروها: مصرف برخی داروها حاوی کورتیکواستروئیدها، تستوسترون یا لیتیم آکنه را تشدید می‏ کند.
  • ارث: ژنتیک در انتقال آکنه تأثیر دارد. اگر والدین شما زمانی جوش داشتند احتمال اینکه شما هم جوش بزنید بسیار زیاد است.
  • محیط آلوده:کار کردن در محیط آلوده باعث بسته شدن منافذ پوست و مسیر فولیکول‏ های مو می‏ شود.
  • رژیم غذایی: عادت غذایی نادرست باعث چرب شدن کبد و ایجاد جوش‏ های چرکی می ‏شود.
  • استرس، فشار روانی و اضطراب

جوش در هر نقطه از بدن نشانه چیست؟

  • جوش بین ابروها (ناحیه بالایی بینی): مشکل کبد ناشی از مصرف زیاد نوشیدنی‌های الکلی و لبنیات و همچنین آلرژی نسبت به مواد غذایی خاص
  • جوش نوک بینی: مشکل قلب ناشی از چربی‌های بد و فشار خون بالا (مصرف میوه‌ها، سبزیجات، آجیل و ماهی‌های غنی از امگا برای حل مشکل)
  • جوش نزدیک گوش و نواحی تیره و سیاه اطراف چشم: مشکل کلیه ناشی از مصرف زیاد قهوه، چای و نمک
  • جوش ناحیه پیشانی: مشکلات سیستم گوارشی ناشی از مصرف زیاد شکلات و مواد غذایی با درصد چربی بالا
  • جوش نزدیک به چانه (زیر گونه‌ها): مشکل هورمونی ناشی از استرس و رژیم غذایی نامناسب
  • جوش گونه‌ها: مشکل سیستم تنفسی ناشی از استعمال سیگار
  • جوش گردن: وجود بیماری و مبارزه بدن با باکتری و ویروس
  • جوش چانه: به هم خوردگی هورمون ها

روش های پیشگیری از جوش زدن:

  1. دست‌های خود را قبل از استفاده از لوسیون، کرم یا لوازم آرایشی حتما بشویید.
  2. صورت خود را بیش از دو بار در روز با آب گرم و شوینده مخصوص آکنه نشویید.
  3. از قرار گرفتن زیاد در معرض آفتاب خودداری کنید، زیرا این امر باعث تولید سبوم بیشتر در پوست می‌شود.
  4. از محصولات آرایشی بدون چربی و برای پوست حساس استفاده کنید و قبل از خواب حتما آرایش خود را پاک کنید.
  5. از اضطراب و استرس خودداری کنید، زیرا می‌تواند باعث افزایش تولید کورتیزول و آدرنالین شود که باعث تشدید آکنه می‌شوند.
  6. جوش‌ها را دستکاری نکنید و از تخلیه جوش زیرپوستی اجتناب کنید، زیرا ممکن است عفونت را بیشتر کرده و باعث انسداد، تورم و قرمزی شود.

روش های درمان جوش:

ماسک آلوورا و آبلیمو و عسل؛برای ساخت این ماسک در خانه، ابتدا یک قسمت 10 سانتی متری از برگ آلوورا را جدا کنید و با استفاده از چاقو ژل آن را خارج کنید و در یک ظرف تمیز بریزید. سپس با استفاده از چنگال ژل آلوورا را کاملا له کنید تا به یک ترکیب یکدست تبدیل شود. حال یک قاشق چای خوری عسل و یک و نیم قاشق چای خوری آبلیمو را به ترکیب فوق اضافه کنید و خوب مخلوط کنید. این ماسک را 20 تا 30 دقیقه بر روی پوست خود بگذارید و سپس بشویید.استفاده 2 تا 3 بار در هفته از این ماسک بلامانع می‌باشد.

ماسک جوش شیرین و ماست؛ماست موجود در این ماسک سبب آبرسانی و تنظیم چربی پوست خواهد شد و جوش شیرین نیز از ایجاد آکنه‌های جدید پوستی جلوگیری خواهد کرد. برای تهیه این ماسک یک تا دو قاشق غذا خوری ماست، بسته به نیاز خود را، در یک ظرف تمیز بریزید و یک قاشق چای خوری جوش شیرین را به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید تا حالت خمیری پیدا کند. سپس با استفاده از پد ماسک ترکیب مربوطه را به تمام پوست صورت خود بمالید و اجازه دهید 20 تا 30 دقیقه روی صورتتان بماند و سپس آن را بشویید.

ژل شستشو؛کرم‌ها و لوسیون‌های موضعی خاص جوش‌های خفیف برای درمان جوش صورت فوری و از بین بردن جوش صورت در یک دوره مصرف مؤثر هستند؛و شما می توانید از ژل شستشو متناسب با نوع پوست خود(چرب،معمولی،خشک) استفاده نمایید.

لایه بردار؛ برای از بین بردن سلول‌های مرده پوست، منافذ، جوش‌های سر سفید و سر سیاه و تحریک برای رشد پوستی جدید به کار می‌روند. لایه بردارها همچنین در کاهش ظاهر زخم‌های آکنه بسیار مؤثر هستند. 

میکرودرم ابریژن؛روش لایه برداری مکانیکی لایه سطحی پوست است. این نوع درمان شامل یک دستگاه دستی است که کریستال‌ها را روی پوست می‌کشد. کریستال‌ها به آرامی سطح پوست را سایش یا صیقل می‌دهند. 

تغییر برنامه غذایی؛برای اغلب افراد، مصرف برخی خوراکی‌های چرب، تند، سرشار از ادویه و یا کربوهیدارت، باعث ایجاد و یا افزایش جوش است. همه این موارد را بررسی کنید. باید بدانید که در چه صورتی جوش‌های بیشتری در صورت و بدن شما ایجاد می‌شوند.