خمیردندان یک ماده خمیری شکل یا ژل مانند است که همراه با مسواک برای تمیز کردن و حفظ زیبایی و سلامت دندان استفاده می شود. از خمیر دندان برای بهبود بهداشت دهان و دندان استفاده می شود: بدین‌گونه که خمیردندان به عنوان یک ساینده به از بین بردن پلاک و مواد غذایی بر روی و داخل دندانها و بوی بد دهان کمک می کند و دارای مواد اولیه موثر (معمولاً فلوراید) را برای جلوگیری از پوسیدگی دندان و بیماری های لثه (التهاب لثه) است. نمک و بی کربنات سدیم (جوش شیرین) از جمله موادی هستند که می توانند جایگزین خمیر دندان شوند. بلع مقادیر زیاد خمیر دندان می تواند سمی باشد.

ترکیبات خمیردندان:

  • عوامل ساینده و مواد خراش دار، از جمله کربنات کلسیم و سیلیکات ها، به حذف مواد غذایی، باکتری ها و برخی لکه ها از روی دندان شما کمک می کنند.
  • طعم دهنده ها. شیرین کننده های مصنوعی، از جمله ساخارین، اغلب به خمیر دندان اضافه می شوند تا طعم بهتری داشته باشند. در حالی که بسیاری از مردم عطر و طعم خمیر دندان را با نعنا یکی می دانند، خمیر دندان در طعم های مختلفی از جمله دارچین، لیمو و حتی آدامس بادکنکی (برای اطفال ) موجود است.
  • مرطوب کننده ها برای حفظ رطوبت. فرمولاسیون خمیر و ژل اغلب حاوی موادی مانند گلیسرول برای جلوگیری از خشک شدن خمیر دندان است.
  • قوام دهنده ها عواملی که به خمیردندان قوام می‌بخشند، از جمله صمغ ها و مواد های رنگی موجود در برخی از جلبک‌های دریایی، به دستیابی و حفظ بافت مناسب خمیر دندان کمک می‌کنند.
  • مواد شوینده کف هایی که هنگام مسواک زدن می بینید از شوینده هایی مانند سدیم لوریل سولفات است.

ترکیبات خطرناک خمیردندان:

یکی از ترکیبات شیمیایی خطرناک که در ترکیب این شوینده استفاده می شود تریکلوزان است که اولین بار در سال ۱۹۶۴ در سوئد توسط شرکت Ciba-Geigy ثبت اختراع شد و در خمیردندان به عنوان ضد قارچ و آنتی بیوتیک برای پیشگیری از بیماری های لثه عمل می کند.این ترکیب به غیر از خمیر دندان در بسیاری دیگر از پاک کننده های دیگر مثل شامپو و همچنین لوازم خواب و کیسه های زباله استفاده می شود. در مورد مشکلات ایمنی تریکلوزان اختلاف نظرهای زیادی وجود دارد. با این حال این ماده هنوز هم تولید و مورد استفاده قرار می گیرد.

تریکلوزان می تواند در عملکرد غدد درون ریز بدن اختلال ایجاد کند و باعث بروز مشکلاتی مانند سرطان سينه، سرطان تخمدان، سرطان پروستات، سرطان بيضه ، تولد بچه نارس، وزن کم نوزاد هنگام تولد ، بلوغ زودرس در دختران، بيضه های کوچک و پنهان در پسران شود.به دلیل اینکه بیشترین مواجه انسان با این ترکیب از طریق تری کلوزان بکار رفته در خمیر دندان صورت می گیرد بسیاری از کشورها اکنون استفاده از این ماده را ممنوع اعلام کرده اند.

نوار رنگی نشانه چیست؟

شرکت های تولید کننده خمیر دندان نیز معمولا با درج عباراتی همچون سفید کننده، ضد باکتری، خوشبو کننده دهان و غیره سعی می کنند مزایای خمیر دندان خود را به صورت واضح به مشتریان ارائه دهند.با این حال این روزها موضوع نوار رنگی که در انتهای تیوپ خمیر دندان ها به چشم می خورد حواشی زیادی ایجاد کرده و افراد را در خرید برخی برندهای خمیر دندان مردد ساخته است.ادعاهای مختلف که درباره معنا دار بودن نوار رنگی انتهای خمیر دندان ها در سطح اینترنت پخش شده صحت ندارد و کاملا نادرست است.

این مربع رنگی هیچ رابطه ای با مواد مورد استفاده در خمیر دندان ندارد و نباید آن را به عنوان معیاری برای خرید محصول در نظر گرفت.

طبق یکی از شایعات پر طرفدار در سطح اینترنت معنای رنگ های مختلف این نوار رنگی به صورت زیر می باشد:

  • رنگ سبز یعنی همه ترکیبات موجود در خمیر دندان مواد طبیعی هستند
  • رنگ آبی یعنی مواد موجود در خمیر دندان ترکیبی از مواد طبیعی و دارویی هستند
  • رنگ قرمز یعنی مواد موجود در خمیر دندان ترکیبی از مواد طبیعی و شیمیایی هستند
  • رنگ سیاه یعنی خمیر دندان از ترکیبات کاملا شیمیایی تولید شده است

در حالی که این نوار رنگی هیچ ارتباطی با فرمولاسیون به کار رفته در تولید خمیر دندان ها ندارد و علامتی است که از آن در فرایند تولید استفاده می شود.در واقع این علائم حین بسته بندی توسط حسگرهای نوری خوانده می شوند که به دستگاه ها نشان می دهد بسته محصول از کجا برش خورده یا بسته شود.